Wat gebeurt er met je lichaam als je langere tijd stopt met het drinken van alcohol.

Een biertje na het werk of een glas rode wijn om lekker te ontspannen. Het is iets wat de meeste van ons doen. De een misschien meer dan de ander, maar wat nog meer mensen gemeen hebben is het gevoel erna.

’s avonds een glas rode wijn en de volgende dag voel je je een beetje suf. Dit is nog erger als je goed hebt gedronken in het weekend en die ene glas misschien zelfs een fles was die je zondags nog voelt. De effecten van het drinken van alcohol die gaan zelden onopgemerkt.

Het is niet gek om de volgende dag last te hebben van hoofdpijn bij het wakker worden en moeite te hebben met je concentreren. Als je regelmatig drinkt, kan alcohol nog meer effect hebben dan alleen wat hoofdpijn. Dit merk je goed als je een tijdje stop met alcohol drinken en je de veranderingen mee maakt in je lichaam.

Hier onder vind je de veranderingen die je lichaam doormaakt als je met alcohol stop.

Gewichtsverlies.

In alcohol kan makkelijk tussen de 200-700 calorieën zitten. Alcohol zit ook vol met suikers die je spijsvertering aanpassen. Zo ben je bijvoorbeeld sneller geneigd om naar junkfood te grijpen omdat je de behoefte hebt aan vettig/hartig eten,

Het belemmerd je spier ontwikkeling.

Als je regelmatig sport dan hebben je spieren rust nodig om te herstellen. Alcohol voorkomt dat lichaam de rust krijgt die nodig is wat je herstel in de weg zit.

Je zal meer energie hebben gedurende de dag

Regelmatig alcohol drinken heeft effect op je slaap patroon. Zonder alcohol word je niet meer moe wakker en is de kwaliteit van je slaap beter.

Met alcohol val je sneller in slaap maar het vermindert je REM slaap. Dit is het moment van slapen waarop je lichaam informatie verwerkt en herstelt.

Je voelt je gelukkiger

Alcohol verandert de manier waarop je lichaam stress beleeft, het is ook gekoppeld aan depressie. Of je nu je verdriet weg drinkt, stoom afblaast. alcohol versterkt alleen maar het negatieve gevoel wat je weg wilt hebben.

Je krijgt een stralende huid

Alcohol droogt je lichaam uit. Dit zorgt voor een droge, strakke en geïrriteerde huid. Ook de schade aan je lever kan je zien aan de huid. Stoppen met alcohol helpt het lichaam hiervan herstellen.

Je bespaart geld

Als alcohol liefhebber en wijndrinker weet je dat goed en lekker alcohol geld kost. Gemiddeld kost een drankje aan de bar 5-10 euro. Als je elk weekend 2-3 drankjes drinkt dan kan dat al gauw 15-30 euro zijn. Bij de regelmatige drinkers is dit veel meer. Hier mee stoppen is iets wat je direct merkt aan je portemonnee.

Het is goed voor je lichaam

Alcohol is voornamelijk suiker. Dit merk je aan met name je lever want die moet alle stoffen uit je lichaam halen. Stoppen met alcohol geeft je lichaam en met name je lever de kans om normaal te functioneren.

Het bekendste probleem aan regelmatig alcohol drinken is schade aan de lever. Je leven lang alcohol drinken kan ervoor zorgen dat die schade onomkeerbaar is. Maar gelukkig is je lichaam best wendbaar. Dus vandaag nog stoppen met alcohol kan je direct helpen.

Wat vind jij? Reageer hieronder: